Nordnorsk økomatpris 2015 går til Kjerringøy gård i Bodø

Økologisk drift har vært et bevisst valg basert på et helhetssyn og ønske om å bidra til et mer bærekraftig samfunn.

Skrevet av Debio den
Del denne siden

Prisen er på kr 50 000,- og ble overrakt 18. september under Det nordnorske måltid på SMAK nordnorsk matfestival i Tromsø.

Fylkesmennene i Nord-Norge deler ut Nordnorsk økomatpris for tredje gang. Formålet med prisen er å synliggjøre økologisk mat fra landsdelen. Prisen skal gå til en person, organisasjon eller virksomhet som har gjort en spesiell innsats for å fremme produksjon eller bruk av økologisk mat i eller fra landsdelen.

Årets pris går til Kjerringøy gård i Bodø, og Astrid og Oddbjørn Olsen. Prisen er et beløp på 50 000,- og et diplom.

Kjerringøy gård får prisen for sitt arbeid med økologisk mat, som omfatter primærproduksjon, foredling, servering og formidling. Astrid og Oddbjørn Olsen eier og driver gården sammen.

På Kjerringøy gård produseres melk, kjøtt, egg, potet og grønnsaker. Astrid og Oddbjørn kjøpte gården i 1991 og har siden 2001 drevet både planteproduksjon og husdyrhold økologisk. 

Økologisk drift har vært et bevisst valg basert på et helhetssyn og ønske om å bidra til et mer bærekraftig samfunn. Melkeproduksjonen på gården ble godkjent før meieriet fikk systemer for inntransport og tapping av melk fra Bodø til økologisk produkt og da var det naturlig å se på muligheten til å foredle melka selv og finne alternative salgskanaler. Resultatet ble etablering av eget ysteri og ostelager med utsalg og kafeen Markens grøde. Prisbelønt ost (Rød Kjerringøy ble kåret til Årets Ost i det norske måltid 2011) og deilig økologisk mat kan kjøpes i kafeen om sommeren, og selges også gjennom andre forretninger: blant annet i Bodø, Tromsø og Oslo. I 2014 fikk Markens grøde Debio sitt serveringsmerke i gull, som bekrefter at minst 90% av serveringen er økologisk.