Spis med sesongen

-Jeg innser at jeg begynner å få er mer og mer sesongbasert kosthold, skriver gjesteblogger Lise von Krogh.

Skrevet av Matmerk den
Del denne siden

Dette skyldes i hovedsak at jeg har min lille kjøkkenhage med grønnsaker, men også at jeg kjøper mye økologisk mat som jeg opplever følger sesongen mer enn ikke-økologisk mat.

Jr. spurte her om dagen om han kunne få appelsin i matpakken. Jeg måtte desssverre skuffe ham med at han måtte nok vente til snøen faller. Klementin da? Nei, det skal du få til jul sa jeg og spurte om det er ok med tomat i matpakken. Ja, selvsagt - guttungen elsker tomater.

Her i huset har nå spisskålen overtatt rollen som sjefsgrønnsak til middagen, tidligere i september var det brokkoli, i sommer salat. Kålroten og poteten ligger lagret. Rødkålen og grønnkålen står fremdeles ute. Noe mat er forvellet og frosset ned, tørket og jeg har så smått begynt å eksperimentere med fermentering (som mange andre er mye bedre på enn meg).

Å spise med sesongen byr på kreative matopplevelser og variasjon i kostholdet på et mer langsiktig plan. Eat Seasonably har laget en morsom online kalender som du ved å trykke på ulike grønnsaker og frukt kan finne ut når er i sesong. Grønnkål har for eksempel sesong fra september til april og salat fra mai til august. Dette varierer jo selvsagt etter hvor du bor.

Dagens rett er i høy grad sesongbetont. Den er en sunn, vegetarisk høstsuppe med gresskar, svartkål, løk og nyplukkede poteter. I suppen brukte jeg også det siste jeg hadde av fersk kjørvel, samt en "isbit" kjørvel og rapsolje. Det var mitt første år med gresskar. Den kalde våren og tidligere frostnetter gav meg små gresskar, men de smakte godt likevel. Svartkålen er en variant av grønnkål og som smaker godt i supper selv om den minster den fine dypgrønne fargen sin.