Å kompostere med mark

Som den kompostnerden jeg er, skaffet jeg meg et nytt husdyr: kompostmark.

Mark, sier du? Jepp – det finnes mange måter å kompostere på, og markkompost, eller vermikompost, er en av dem. Når det kommer til kompostering, gjelder det å finne en metode som passer for deg. Binge, haug, bokashi eller mark? Jeg har prøvd dem alle, og sistnevnte levde opp til forventningene.

I markkomposten er det ikke overraskende marken som står for mye av omdannelsen av det organiske materialet. Marken kan spise sin egen vekt i jord hver dag. Det vil si at 10.000 mark (ca. 1 gram) kan svelge unna 10 kilo i løpet av en dag! Nåvel, det er i de færreste sin interesse å ha ti tusen mark på kjøkkenet – men du skjønner tegninga. De små skapningene er nokså effektive dersom de har et godt tilpasset miljø.

For å drive markkompostering, behøver du en binge, mark og matavfall. Jeg lagde bingen min selv, litt for moro skyld, og litt fordi de ferdiglagde er dyre. Greit å vite om dette er noe for deg før du investerer i et helt mark-hotell. Min binge består av to relativt grunne trekasser som står over hverandre. Den øverste har lokk, og jeg har boret flere hull i sidene og bunnen for luft og drenering. Bingen kan lages av det du har av bøtter og esker, men den behøver et lokk.
Jeg har brukt marksortene Eisenia fetida og E. Andrei. Disse er de mest brukte, på grunn av god utholdenhet og appetitt.

Hvordan lage markkompost?

Tilpass størrelsen på esken etter husholdningen. I starten kan man kanskje eksperimentere med en mindre beholder, og se an om man får dreisen (og interessen) for markhold.
Hva folk foretrekker å legge i esken er litt forskjellig, men jeg har laget et grunnlag av strimlet avispapir, toppet med løv og mose, alt litt fuktig. Avispapir funker bra, og for øvrig kan man bruke av hva man har – så lenge det holder på fuktighet og gir en viss struktur. Det er viktig med fukt: meitemark puster igjennom huden. Om den tørker ut, vil den dø. Hold fuktprosenten over 50 prosent, uten at det blir vått. Over sprinklet jeg litt jord – og det er det.

Deretter: introduser mark!

Hvor mange mark du har, avhenger av hvor stor bingen er og hvor mye du har tenkt å putte oppi. Selv om mark daglig kan konsumere opptil sin egen vekt, er den generelle regelen at man har dobbelt så mye mark som avfall. Selv tok jeg en vel nerdete vei inn i dette og veide matavfallet mitt, og brukte 2:1 forholdet mellom mat og mark. Dette fungerte fint. 
Frekvensen for påfyll kan du regulere etter hva som passer deg best. Jeg har hatt behov for å få matrestene unna hver dag, og har dermed foret bingen hver dag. Et par ukers opphold på ferie har også vært helt greit. Når du skal fore bingen, graver du ganske enkelt ned avfallet. La alltid litt jord og papir ligge over, og grav avfallet ned på ulikt sted hver gang. 

Å holde dyr

Markkompost – og for så vidt annen kompost – trenger å bli sett etter. Det krever en viss innsats, men jeg synes ikke det har vært særlig mye jobb å holde marken i live. Så lenge miljøet er OK, går det meste annet av seg selv. Rømte mark har ikke vært et problem, det samme med lukt. Begge deler var jeg relativt bekymret for, siden bingen min stod på kjøkkenet. 

Jorda

Jord fra markkompost er topp kompostjord. Marken spiser både av madrassen av avispapir og avfallet den fores med, så etterhvert vil du se at mer og mer av innholdet i kassa er blitt til svart jordmasse. Det finnes mange måter å høste jorda på. Jeg gjør følgende: lys med lommelykt ned i bingen, slik at marken kryper nedover. Høst ut det du behøver, og erstatt med litt nytt avispapir og deretter matavfall. Det er det! 

Tips til markkomposten

  • Å røre eller å ikke røre? Noen sier at komposten bør vendes, andre ikke. Jeg har rørt litt rundt i min av og til – men om man har laget et luftig underlag og har muligheter for lufting og drenering, bør dette holde lenge.
  • Har du funnet hvite, små mark i bingen? Dette er sannsynligvis småleddsmark, og fungerer som nyttedyr i kulturen.
  • Rømlinger. Marken kan kanskje prøve å rømme i starten, før de har tilpasset seg sitt nye hjem. Gi dem litt tid før du gir opp: oftest vil de reise nedover i bingen etterhvert.
  • Usikker på hvor mange mark du behøver? Tenk vekt. Siden avfallsmengden varierer fra dag til dag, kan du ta ukesgjennomsnittet, og dele på 7. Bruk dobbelt så mye mark som avfall.
  • Marken spiser det meste. Vær likevel restriktiv på kjøtt og fettrik mat: denne kan lett gjøre miljøet mindre fordelaktig for mark, og forårsake lukt og trøbbel.


– Fremdeles nysgjerrig? Denne manualen dekker det meste om markkompost. Kompostér i vei!